Συσκευασία 500γρ. (είτε 1κιλό, 5κιλά & 25κιλά) που περιέχει βιολογική Ζάχαρη Καρύδας (Coconut Palm Sugar).
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Coconut Palm Sugar, Ζάχαρη Καρύδας
Η Bio Ζάχαρη Καρύδας από την Herbstore.gr είναι φυσική ζάχαρη καρύδας χωρίς πρόσθετα συντηρητικά. Φτιάχνεται από νέκταρ λουλουδιών καρύδας χωρίς τη χρήση χημικών, και χάρη σ'αυτό το γεγονός το χρώμα της είναι καφετί. Αποτελεί πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών Β, βιταμίνης C και μεταλλικών στοιχείων όπως κάλιο, άζωτο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και νάτριο.
Ιστορία, Μυθολογία και Μορφολογία του Φυτού
Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από τα άνθη του φοινικόδεντρου (Cocos nucifera), ενός δέντρου που ευδοκιμεί στις τροπικές περιοχές. Παραδοσιακά, ο χυμός των ανθέων συλλεγόταν και χρησιμοποιούνταν από τους τοπικούς πληθυσμούς ως φυσικό γλυκαντικό. Σήμερα, η ζάχαρη καρύδας εκτιμάται παγκοσμίως για τη φυσική της σύνθεση και τις θρεπτικές της ιδιότητες. Η διαδικασία παραγωγής της περιλαμβάνει την εξάτμιση του χυμού, χωρίς χημικά πρόσθετα, διατηρώντας τα θρεπτικά της στοιχεία.
Η ζάχαρη από καρύδα θεωρείται πιο υγιεινή ακόμα και από τη μαύρη ζάχαρη.
Η ζάχαρη της καρύδας δεν προκαλεί υπεργλυκαιμία ή υψηλό σάκχαρο του αίματος και κατατάσσεται στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τροφές χαμηλές σε γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο ασθενειών, όπως διαβήτης και παχυσαρκία.
Ιδιότητες που προκύπτουν από έρευνες για τη Ζάχαρη Καρύδας
Είναι υψηλή σε μέταλλα.
Αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και βόριου.
Περιέχει 12 από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, νικοτινικό οξύ, βιοτίνη και ινσιτόλη.
Περιέχει 36 φορές περισσότερο σίδηρο, 4 φορές περισσότερο μαγνήσιο και 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο από τη μαύρη ζάχαρη.
Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από τα άνθη του φοινικόδεντρου και η παραγωγή της γίνεται έπειτα από φυσική διαδικασία δύο σταδίων.
Ο χυμός των άνθεων συλλέγεται σε δοχεία και θερμαίνεται έως ότου εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών τους. Από την διεργασία αυτή παραμείνει μια παχιά πάστα η οποία στερεοποιείται και κονιοποιείται σε κόκκους μικρότερου μεγέθους και πιο μεταβλητούς από εκείνους της λευκής ζάχαρης.
Η ζάχαρη καρύδας, εν αντιθέσει με την λευκή που περιέχει «κενές θερμίδες», δεν έχει υποστεί υψηλή επεξεργασία και διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά της, τα μέταλλα, το ασβέστιο, τον σίδηρο, το κάλιο και τον ψευδάργυρο.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β6, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και την τόνωση της ενέργειας, καθώς και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το γλουταμινικό οξύ, που βοηθάει τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος.
Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες, συστατικά που μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα και «ρίχνουν» τις τιμές της χοληστερόλης.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Τροφίμων και Διατροφής (FNRI), τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται σε διπλάσιες ποσότητες συγκριτικά με την λευκή ζάχαρη.
Σε σύγκριση με τη λεπτή ζάχαρη και το ζαχαροκάλαμο, η ζάχαρη καρύδας έχει υγιέστερη σύσταση και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI). Είναι περίπου 30-35, ενώ η κλασική λευκή ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 80. Η σύνθεσή της είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή της δεν δημιουργεί αισθήματα λήθαργου, πείνας και ευερεθιστότητας.
Σημειώνεται ωστόσο ότι τα φυσικά γλυκαντικά, όπως είναι η ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου ή η μελάσα, μπορεί να αποτελούν υγιεινή επιλογή αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο καθώς δεν παύουν να αποτελούν πηγές ζάχαρης.
Το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή είναι να κάνετε υγιεινές επιλογές και να γνωρίζετε τις θρεπτικές ιδιότητες των τροφών. Μόλις συνειδητοποιήσετε πόσες γευστικές και υγιεινές εναλλακτικές έχετε στην διάθεση σας, θα δείτε ότι τα γεύματα και τα σνακ που επιλέγετε είναι αμέτρητα. Μην ξεχνάτε ότι η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και η βελτίωση της υγείας δεν συνεπάγεται απαραίτητα να αποκλείσετε τις αγαπημένες σας λιχουδιές. Απλώς θα τις προσαρμόσετε σε πιο υγιεινά πλαίσια.
- Χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης (GI): Με δείκτη GI 30-35, η ζάχαρη καρύδας συμβάλλει στη σταθερή διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Πλούσια Θρεπτική Σύνθεση: Περιέχει βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β3, Β6) που ενισχύουν τον μεταβολισμό και την ενεργειακή απόδοση.
- Περιεκτικότητα σε Μέταλλα: Είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και ασβέστιο, στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία των μυών, των οστών και του νευρικού συστήματος.
- Πολυφαινόλες και Αντιοξειδωτικά: Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές στον οργανισμό.
- Περιεκτικότητα σε Ινουλίνη: Η ινουλίνη, ένα πρεβιοτικό, υποστηρίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλει στη διατήρηση της εντερικής χλωρίδας.
Διατροφικός Πίνακας:
Πίνακας διατροφικής αξίας v 100 γρ
Θερμιδική αξία……………………………………………..1640 kJ / 392 kcal
Πρωτεΐνες………………………………………………………2 γρ
Λιπαρά……………………………………………………………0 γρ
εκ των οποίων κορεσμένα λιπαρά οξέα…….0 γρ
Υδατάνθρακες………………………………………………..92 γρ
εκ των οποίων σάκχαρα………………………………88 γρ
Φυτικές Ίνες…………………………………………………….4 γρ
Αλάτι………………………………………………………………..0 γρ
Τρόπος Χρήσης
Χρησιμοποιήστε τη ζάχαρη καρύδας ως υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης σε ίση αναλογία. Ιδανική για ψησίματα, καφέ, smoothies, dressings και σάλτσες.
Η ζάχαρη καρύδας χρησιμοποιείται ως υγιεινό γλυκαντικό και για ποτά και για γεύματα. Έχει υπέροχη γλυκιά γεύση, που θυμίζει καραμέλα. Η ζάχαρη Bio Coconut θα γλυκάνει τα αγαπημένα σας πιάτα με τη μορφή κρυσταλλικής ζάχαρης καρύδας.
Προέλευση: Γερμανία
Ποιότητα: Βιολογικό
Χαρακτηριστικά: Gluten Free, Lactose Free, Vegan
Εφαρμογή: Μείγματα ψησίματος, συμπληρώματα διατροφής, δημητριακά, smoothies, διαχείριση βάρους.
Πιστοποιήσεις: GR-BIO-10,DE-ÖKO-007, EcoVeg
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Παρενέργειες
- Σε υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου, παρόλο που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη λευκή ζάχαρη.
- Άτομα με διαβήτη ή μεταβολικές διαταραχές θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν με προσοχή, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους.
Σημαντική Σημείωση
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ασθενειών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας πριν τη χρήση, ειδικά εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.
Βιβλιογραφία
- Kaur, B., et al. (2015). Glycaemic Index of Coconut Sugar. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.
- Bonvie, L. M., et al. (2017). Natural Sweeteners and Their Impact on Glycemic Response. Nutritional Research Reviews.
- Powell, L. M., et al. (2020). The Functional Benefits of Coconut Sugar: A Review. Journal of Food Science and Technology.