Συσκευασία 200 γρ. (είτε 500γρ. & 1κιλό) που περιέχει το σπόρο του φυτού.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: -
Ιστορικά Στοιχεία και Μορφολογία Φυτού:
Οι σπόροι chia ήταν γνωστοί στους Αζτέκους, οι οποίοι τους αποκαλούσαν «η τροφή του τρεξίμα τος» λόγω της ιδιότητάς τους να δίνουν ενέργεια. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιούνταν ευρέως τόσο στη διατροφή όσο και στην παρασκευή διαφόρων προϊόντων. Μόλις 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia, περιέχει 5 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. πρωτεΐνης, 2282 mg ωμέγα 3 και 752 mg ωμέγα-6 λιπαρά οξέα! Επίσης, οι «θαυματουργοί» αυτοί σπόροι έχουν 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και δύο φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες.
Ιδιότητες που προκύπτουν από έρευνες στους σπόρους chia:
- Βελτιώνουν τη χοληστερόλη του ορού και την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την LDL (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνουν την HDL (καλή χοληστερόλη).
- Περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
- Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας, παρέχοντας σύνθετους υδατάνθρακες που απορροφώνται αργά.
- Βελτιώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη, καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Βοηθούν στην απώλεια βάρους, παρέχοντας αίσθημα πληρότητας μέσω των διαλυτών φυτικών ινών και της πρωτεΐνης.
- Μειώνουν τη φλεγμονή, χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τρόπος Χρήσης:
Προετοιμασία: Οι σπόροι chia μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι ή αναμεμειγμένοι με νερό. Χρησιμοποιούνται σε παιδικές τροφές, μπισκότα, γιαούρτι, σάλτσες, κ.λπ. Το ζελέ chia μπορεί να αναμιχθεί με λεμόνι και γλυκαντικό για την παρασκευή του «chia fresca».
Ιδανικό και για vegetarians και vegans.
Προέλευση: Αργεντινή.
Χαρακτηριστικά: Gluten Free, Lactose Free, Vegan.
Εφαρμογή: Μείγματα ψησίματος, συμπληρώματα διατροφής, smoothies, διαχείριση βάρους.
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος.
Παρενέργειες:
Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες σοβαρές παρενέργειες, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές λόγω των υψηλών ποσοτήτων φυτικών ινών. Άτομα με ευαισθησία στα σπόρια ή τάση για αλλεργίες πρέπει να καταναλώνουν με προσοχή.
Σημαντική Σημείωση:
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Το προϊόν δεν αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής ή φάρμακο, αλλά παραδοσιακό παρασκεύασμα βοτάνου. Η χρήση του θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού.
Βιβλιογραφία:
- Ayerza, R., & Coates, W. (2005). Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs.
- Nieman, D. C., et al. (2009). Influence of Chia Seed (Salvia hispanica L.) on Cardiovascular Disease Risk Factors.
- PubMed Research Articles on Chia Seeds and Health Benefits.