Συσκευασία 200γρ. (είτε 500γρ., 1κιλό, 5κιλά & 10κιλά) που περιέχει βιολογική σκόνη Χαρουπιού.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Ceratonia siliqua, Χαρουπιά, Χαρούπι
Ιστορία, Μυθολογία και Μορφολογία του Φυτού
Η χαρουπιά (Ceratonia siliqua) είναι αειθαλές δέντρο που ευδοκιμεί κυρίως στη Μεσόγειο. Οι καρποί της, γνωστοί ως χαρούπια, έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα ως τροφή, γλυκαντικό και βασικό συστατικό σε διάφορα παρασκευάσματα. Στην αρχαία Ελλάδα, τα χαρούπια χρησιμοποιούνταν συχνά ως φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Ο καρπός της χαρουπιάς περιέχει γλυκιά σάρκα και σκληρούς σπόρους, οι οποίοι αποτελούσαν τη βάση για το μέτρο βάρους "καράτι".
Το αλεύρι χαρουπιού αντικαθιστά εξαιρετικά τη σκόνη κακάο.
Είναι φτιαγμένο από αποξηραμένα καβουρδισμένα χαρούπια και μοιάζει πολύ με τη σκόνη κακάο(Αν και είναι πολύ γλυκό, περιέχει 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα). Αυτή η σκόνη χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό σε ψημένα προϊόντα. Είναι γλυκιά και έχει μοναδική γεύση.
Ιδιότητες που προκύπτουν από έρευνες για το φυτό Χαρούπι
- Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο: Ιδανικό για δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και νάτριο, μειώνοντας τον κίνδυνο υψηλής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης.
Μόλις 2 κουταλιές σούπας σκόνη χαρουπιού έχουν 6 γραμμάρια ζάχαρης, περίπου 1,5 κουταλάκια του γλυκού.
Ένα φλιτζάνι σκόνη χαρουπιού έχει 51 γραμμάρια ζάχαρης και λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους. Ένα φλιτζάνι τσιπς σοκολάτας έχει 92 γραμμάρια ζάχαρης και 50 γραμμάρια λίπους.
Ενώ σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο μέσος Αμερικανός παίρνει 3.400 mg νατρίου καθημερινά. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από το συνιστώμενο διαιτητικό επίδομα (RDA) 2.300 mg. Η American Heart Association συνιστά ακόμη λιγότερα, μόλις 1.500 mg ημερησίως.
Πάρα πολύ νάτριο στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο:
-υψηλής πίεσης του αίματος
-εμφράγματος
-εγκεφαλικού
-οστεοπόρωσης
-νεφρικών προβλημάτων
Η σκόνη χαρουπιού δεν περιέχει νάτριο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
- Πλούσιο σε ασβέστιο χωρίς οξαλικά: Συμβάλλει στην υγεία των οστών χωρίς να παρεμποδίζεται η απορρόφηση του ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι ανόργανο. Είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Βοηθά επίσης την καρδιά, τα νεύρα και τους μυς σας να λειτουργούν καλά. Δύο κουταλιές της σούπας χαρουπιού έχουν 42 mg ασβεστίου ή 4% του RDA.
Το κακάο περιέχει οξαλικά, ενώσεις που μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά το ασβέστιο. Μια δίαιτα υψηλή σε οξαλικά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά. Η σκόνη χαρουπιού δεν περιέχει οξαλικά άλατα.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος, μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Δύο κουταλιές της σούπας χαρουπιού έχουν σχεδόν 5 γραμμάρια ίνας, πάνω από το 20 τοις εκατό της ΣΗΠ. Οι ίνες βοηθούν να:
-μένετε πληρέστεροι και να τρώτε λιγότερα
-αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα
-διατηρείτε υγιή έντερα
-ελέγχετε το σάκχαρό σας
-μειώσετε τη χοληστερόλη σας
Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν τη συνολική χοληστερόλη και την LDL (κακή) χοληστερόλη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.
Σε 2 κουταλιές σούπας σκόνη καρπού, υπάρχουν:
-Σίδηρος 0,35 mg
-Μαγνήσιο 6 mg
-Κάλιο 99 mg
-Ριβοφλαβίνη 0,055 mg
-Νιασίνη 0.228 mg
- Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Πλούσιο σε πολυφαινόλες, όπως γαλλικό οξύ και φλαβονοειδή, που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.
- Χωρίς καφεΐνη και τυραμίνη: Ιδανικό για άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη ή που υποφέρουν από ημικρανίες.
Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως:
-αυπνία
-γρήγορο καρδιακό ρυθμό
-νευρικότητα
-ευερεθιστότητα
-στομαχικές διαταραχές
-μυϊκό τρέμουλο
Η σκόνη χαρουπιών δεν περιέχει καφεΐνη. Αυτό είναι καλό για αυτούς που έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη και τους ανθρώπους που αναζητούν υποκατάστατο σοκολάτας.
- Ανακούφιση της διάρροιας: Χάρη στις ταννίνες, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της διάρροιας σε βρέφη και ενήλικες. Χάρη στην περιεκτικότητα σε ταννίνη, η σκόνη χαρουπιού έχει χρησιμοποιηθεί για τη διάρροια. Οι ταννίνες είναι πολυφαινόλες που υπάρχουν σε μερικά φυτά. Έρευνες υποδεικνύουν ότι η χορήγηση πούδρας πλούσιας σε ταννίνη, με ένα υγρό επανυδάτωσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της διάρροιας οξείας εκδήλωσης σε βρέφη ηλικίας 3 έως 21 μηνών.
Χωρίς τυραμίνη
Η τυραμίνη είναι ένα υποπροϊόν της τυροσίνης, ένα αμινοξύ. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας, τα τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους ημικρανίας. Δεδομένου ότι η σοκολάτα περιέχει τυραμίνη, δεν συνιστάται για άτομα που παίρνουν ημικρανίες. Το χαρούπι δεν περιέχει τυραμίνη και θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση εάν πάρετε ημικρανίες.
Τρόπος Χρήσης
Δοκιμάστε αυτούς τους τρόπους για να προσθέσετε σκόνη χαρουπιού στη διατροφή σας:
-προσθέστε σκόνη χαρουπιού σε smoothies
-βάλτε σκόνη χαρουπιού σε γιαούρτι ή παγωτό
-προσθέστε σκόνη χαρουπιού στην αγαπημένη σας ζύμη ψωμιού
-φτιάξτε ένα ζεστό ρόφημα χαρουπιών αντί για ζεστή σοκολάτα
-αντικαταστήστε στα γλυκά την καραμέλα με χαρούπι
Ιδανικό και για vegetarians και vegans.
Προέλευση: Γερμανία
Χαρακτηριστικά: Gluten Free, Lactose Free, Vegan
Πιστοποιήσεις: GR-BIO-10,DE-ÖKO-007, EcoVeg
Εφαρμογή: Μείγματα ψησίματος, συμπληρώματα διατροφής, δημητριακά, smoothies, διαχείριση βάρους.
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Παρενέργειες
- Σε υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο πεπτικό σύστημα.
- Δεν συνιστάται σε εγκύους γυναίκες σε μεγάλες ποσότητες.
Σημαντική Σημείωση
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ασθενειών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας πριν τη χρήση, ειδικά εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.
Βιβλιογραφία
- Papageorgiou, M., Lakshmi, C. P., & Ladomery, M. (2018). The nutritional and therapeutic properties of carob (Ceratonia siliqua). Phytotherapy Research.
- Sidina, M. M., et al. (2009). Morphological variability in carob (Ceratonia siliqua L.) populations. Genetic Resources and Crop Evolution.
- Avallone, R., Plessi, M., Baraldi, M., & Monzani, A. (1997). Determination of chemical composition of carob (Ceratonia siliqua): Protein, fat, carbohydrates, and polyphenolic compounds. Journal of Food Composition and Analysis.