Συσκευασία 50 γρ. (είτε 500γρ. & 1 κιλό) που περιέχει ρίζα Τσουένι Radix (Σαπουνόχορτο).
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Χαλβαδόριζα, Σαπουνόχορτο, Σαπωνάρια & Saponariae radix
Ιστορικά Στοιχεία και Μορφολογία Φυτού:
Το Τσουένι, γνωστό και ως Σαπουνόχορτο, προέρχεται από την Ασία και περιλαμβάνει 25 είδη. Τα φύλλα του, όταν τρίβονται με νερό, δημιουργούν αφρό και χρησιμοποιούνταν παλαιότερα στον καθαρισμό υφασμάτων και χαλιών. Η ρίζα του, γνωστή και ως Χαλβαδόριζα, προστίθεται στον χαλβά για να προσδώσει ελαστικότητα και μαστιχωτή υφή.
Ιδιότητες που προκύπτουν από έρευνες που έχουν γίνει στο φυτό Τσουένι (Saponariae radix):
- Οι ρίζες περιέχουν σαπωνίνες, ουσίες με ορμονοειδή δράση.
- Ιδιαίτερα περιέχουν τη σαπωνίνη σαπορουμπίνη, η οποία μέσω υδρόλυσης αποδίδει γυψογενίνη.
- Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως ψωρίαση, εκζέματα, ακμή και δοθιήνες.
Τρόπος Χρήσης:
1 κουταλιά του γλυκού από τριμμένη ρίζα Τσουένι Radix (ή μια μικρή πρέζα άτριφτου) ρίχνεται σ’ ένα δοχείο όπου προστίθεται 1 ποτήρι νερό. Το περιεχόμενο βράζεται για 5–10 λεπτά και, μετά από ένα διάστημα, το υγρό στραγγίζεται και πίνεται.
Ιδανικό και για vegetarians και vegans.
Προέλευση: Ινδία
Χαρακτηριστικά: Gluten Free, Lactose Free, Vegan
Εφαρμογή: Μείγματα ψησίματος, συμπληρώματα διατροφής, δημητριακά, smoothies, διαχείριση βάρους
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5°C – 15°C) μέρος
Παρενέργειες και Αντενδείξεις:
Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρροια ή ναυτία. Να αποφεύγεται η χρήση από άτομα με ευαισθησία στις σαπωνίνες ή διαταραχές του στομάχου. Δεν συστήνεται σε εγκυμοσύνη και θηλασμό, εκτός εάν υπάρχει σύσταση ειδικού.
Σημαντική Σημείωση:
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Το προϊόν δεν αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής ή φάρμακο, αλλά παραδοσιακό παρασκεύασμα βοτάνου. Η χρήση του πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού.
Βιβλιογραφία:
- Εγκυκλοπαίδεια Φαρμακευτικών Φυτών – Medicinal Plants Encyclopedia (Εκδόσεις Διεθνών Ινστιτούτων Βοτανικής).
- Βιβλίο "Ethnobotany and Medicinal Plants of Asia" - Εκδόσεις Springer.
- Επιστημονικό Περιοδικό: Journal of Natural Products (American Chemical Society).
- Διεθνής Έρευνα: Saponins and Their Pharmacological Significance - Εκδόσεις CRC Press.
- Βοτανική Φαρμακολογία "Phytochemical Studies in Traditional Medicine" - Εκδόσεις Academic Press.