Συσκευασία 25 γρ. (είτε 500γρ. & 1κιλό) που περιέχει τα επίγεια τμήματα του φυτού.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες:
Θύμιο, Θύμος, Σμάρι
Ιστορικά Στοιχεία και Μορφολογία Φυτού:
Το Βιολογική Θυμάρι (Thymus vulgaris) είναι αρωματικός, πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae. Προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου και είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τη χρήση του στην ιατρική και τη μαγειρική.
Η ονομασία θυμάρι προέρχεται από το ελληνικό ”θύμος”(πνεύμα, διάθεση). Η αρχική σημασία ήταν καπνός, που προφανώς οφείλεται στην έντονη οσμή του θυμαριού. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι πιστεύεται ότι το χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών τους.
Η θεραπευτική δράση στους πνεύμονες και τους βρόγχους έγινε γνωστή μόλις το Μεσαίωνα. Η ηγούμενη Hildegard von Bingen εγκωμίασε το θυμάρι για την αντιμετώπιση της δύσπνοιας, του άσθματος και του κοκίτη. Η ευρεία χρήση αυτού του αρωματικού βοτάνου στην κουζίνα είναι ένα καλό παράδειγμα για την προστασία της υγείας με φυσικά υλικά. Το θυμάρι έχει αντιβακτηριδιακή δράση και, με τις ιδιότητες ρύθμισης της πέψης, κάνει πιο ωφέλιμα πολλά φαγητά, κυρίως το κρέας και τα αλλαντικά.
Ιδιότητες που προκύπτουν από έρευνες στο βότανο Θυμάρι:
- Υποστήριξη Πεπτικού Συστήματος: Το θυμάρι βοηθάει σε προβλήματα του στομάχου και των εντέρων λόγω της περιεκτικότητάς του σε θυμόλη, μια φυσική αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή ουσία.
- Ανακούφιση από Βήχα και Συμπτώματα Γρίπης: Περιέχει πτητικά έλαια που καταπραΰνουν τους πνεύμονες και μειώνουν τον ερεθισμό του βήχα.
- Νευρική Τόνωση: Το θυμάρι ενισχύει το νευρικό σύστημα, χαρίζει πνευματική διαύγεια και βοηθά στην ανακούφιση από άγχος και πνευματική κατάπτωση.
- Αντιφλεγμονώδης και Αντιμικροβιακή Δράση: Το εκχύλισμα θυμαριού είναι αποτελεσματικό για δερματικές παθήσεις, όπως ρευματικές φλεγμονές, τριχόπτωση και στοματίτιδες.
- Οδοντική Υγεία: Χρησιμοποιείται σε γαργάρες για την αντιμετώπιση στοματίτιδας, ερεθισμένων αμυγδαλών και τον καθαρισμό των δοντιών. Τόσο η επιτροπή Ε όσο και η ESCOP υποστηρίζουν τη χρήση του θυμαριού στις φλεγμονές της αναπνευστικής οδού, καθώς και στη βρογχίτιδα και τον κοκίτη. Η ESCOP επιπλέον για τη θεραπεία της φλεγμονής του γαστρικού βλεννογόνου και για την κακοσμία του στόματος.
Χρήση:
1 κουταλιά της σούπας βιολογικό θυμάρι (ή μια πρέζα άτριφτου) ζεματίζεται με 1 ποτήρι βραστό νερό σε σκεπασμένο δοχείο. Αφήνεται για 10-15 λεπτά και στραγγίζεται πριν από τη χρήση.
Για πλύσεις: 50-60 γρ. θυμαριού βράζονται σε 1 λίτρο νερό για συμπυκνωμένο τσάι.
Ιδανικό και για vegetarians και vegans.
Προέλευση: Ελλάδα, Νομός Ημαθίας (καλλιεργήσιμο)
Χαρακτηριστικά: Gluten Free, Lactose Free, Vegan
Εφαρμογή: Τσάι, μαγειρική, καλλυντικά, οδοντική υγιεινή.
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Ιδιαίτερες Προφυλάξεις:
Το θυμάρι είναι γενικά ασφαλές στις προτεινόμενες δοσολογίες. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Σημαντική Σημείωση:
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Η χρήση του βοτάνου θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού.
Βιβλιογραφία:
- Chevallier, A. (1996). The Encyclopedia of Medicinal Plants. DK Publishing.
- Hoffmann, D. (2003). Medical Herbalism: The Science and Practice of Herbal Medicine. Healing Arts Press.
- Bown, D. (2001). Encyclopedia of Herbs and Their Uses. DK Publishing.