Συσκευασία 100γρ. (είτε 250γρ., 500γρ., 1κιλό & 5κιλά) που περιέχει βιολογικό Ελληνικό Σπανάκι (σκόνη) ΒΙΟ .
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Spinacia oleracea, Σπανάκι
Ιστορία, Μυθολογία και Μορφολογία του Φυτού
Το σπανάκι (Spinacia oleracea) είναι ένα από τα πιο θρεπτικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καταγόμενο από την Περσία, με ιστορία καλλιέργειας που φτάνει έως την αρχαιότητα. Οι Άραβες ήταν αυτοί που εισήγαγαν το σπανάκι στην Ευρώπη τον Μεσαίωνα, όπου έγινε γνωστό ως "ο πρίγκιπας των λαχανικών." Το φυτό είναι ετήσιο και χαρακτηρίζεται από μεγάλα, πράσινα φύλλα που συλλέγονται για χρήση σε μαγειρική και ιατρική.
Ιδιότητες που προκύπτουν από έρευνες για το φυτό Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αποτελεί εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ1, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ, τα οποία λειτουργούν σαν συναγερμός, προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό ότι προσπαθούν να εισβάλουν στον οργανισμό ιοί και μικρόβια.
Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι τα βακτήρια και οι μύκητες χρησιμοποιούν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β για να παράγουν υποπροϊόντα που ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζουν τις λοιμώξεις και να αρχίσουν να τις καταπολεμούν.
Για να διπλασιάσετε την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι, είναι χρήσιμο να το συνοδεύετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).
- Υγεία Ματιών: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και την εμφάνιση καταρράκτη.
- Αντιοξειδωτική Προστασία: Περιέχει φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, προστατεύοντας από χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές ασθένειες.
- Υποστήριξη Οστικής Υγείας: Η βιταμίνη Κ στο σπανάκι συμβάλλει στη σύνθεση της οστεοκαλσίνης, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
- Μείωση Αρτηριακής Πίεσης: Η υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα βοηθά στη χαλάρωση των αγγείων και στη μείωση της πίεσης.
- Βελτίωση Πεπτικού Συστήματος: Οι φυτικές ίνες του σπανακιού προάγουν τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
- Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού: Οι βιταμίνες C και A ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κατά ιών και βακτηρίων.
Διατροφικός Πίνακας:
Πίνακας διατροφικής αξίας v 100 γρ
Θερμιδική αξία……………………………………………..1273,2kj/301,9kcal
Πρωτεΐνες………………………………………………………32,3 γρ
Λιπαρά……………………………………………………………3,9 γρ
εκ των οποίων κορεσμένα λιπαρά οξέα…….0,57 γρ
Υδατάνθρακες………………………………………………..29,4 γρ
εκ των οποίων σάκχαρα………………………………2,6 γρ
Φυτικές Ίνες…………………………………………………….10 γρ
Αλάτι………………………………………………………………..2,23 γρ
Τρόπος Χρήσης
Τα αποξηραμένα σπανάκι σε σκόνη είναι μία καλή εναλλακτική λύση για να τα χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό μας. Μπορούμε να τα έχουμε στο ντουλάπι μας και να τα χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα δεν είναι απαραίτητη η διαδικασία της ενυδάτωσης όταν πρόκειται να το βράσουμε. Βρίσκει εφαρμογή σε ριζότο, πίτες, ζύμες, σάλτσες, ροφήματα, σαλάτα ακόμα και χρώμα ζαχαροπλαστικής. Χαρίζει πλούσια γεύση, χρώμα και άρωμα. Καταναλώστε περίπου 1 κουταλιά του γλυκού καθημερινά.
Ιδανικό και για vegetarians και vegans.
Προέλευση: Ελλάδα
Χαρακτηριστικά: Gluten Free, Lactose Free, Vegan
Πιστοποιήσεις: GR-BIO-10,DE-ÖKO-007, EcoVeg
Εφαρμογή: Μείγματα ψησίματος, συμπληρώματα διατροφής, δημητριακά, smoothies, διαχείριση βάρους
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Παρενέργειες
Το σπανάκι είναι ασφαλές για κατανάλωση στις συνιστώμενες ποσότητες, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει:
- Αυξημένα επίπεδα οξαλικών: Σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία λίθων στα νεφρά.
- Αλλεργικές Αντιδράσεις: Σπάνια, αλλά μπορεί να εμφανιστούν δερματικές ή πεπτικές διαταραχές.
- Αλληλεπιδράσεις: Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ μπορεί να επηρεάσουν άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.
Σημαντική Σημείωση
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ασθενειών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας πριν τη χρήση, ειδικά εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.
Βιβλιογραφία
- Steinmetz, K. A., & Potter, J. D. (1996). Vegetables, fruit, and cancer prevention: a review. Journal of the American Dietetic Association.
- Trumbo, P., et al. (2001). Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. The Journal of the American Dietetic Association.
- Hart, D. J., & Scott, K. J. (1995). Development and evaluation of an HPLC method for the analysis of carotenoids in foods, and the measurement of the carotenoid content of vegetables and fruits commonly consumed in the UK. Food Chemistry.