Συσκευασία 50γρ. (είτε 250γρ., 500γρ. & 1κιλό) που περιέχει Πορτοκάλι σκόνη.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Όταν σκέφτεστε τα οφέλη των πορτοκαλιών στην υγεία σας, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι η βιταμίνη C. Ta εσπεριδοειδή είναι μια καταπληκτική πηγή βιταμίνης C, αλλά παρέχουν επίσης μια σειρά από άλλα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά.
Τα θρεπτικά συστατικά της σκόνης πορτοκαλιών προσφέρει μια σειρά από οφέλη στην υγεία μας.
Υγεία της καρδιάς
Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, φλαβονοειδή, βιταμίνη C και χολίνη στα πορτοκάλια υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Η προστατευτική δράση των φλαβονοειδών ουσιών του πορτοκαλιού αναφέρεται και στην αρχική έρευνα. Η αύξηση της πρόσληψης καλίου μαζί με τη μείωση της πρόσληψης νατρίου (όπου μπορεί να συνεισφέρει η κατανάλωση πορτοκαλιού) είναι μία σημαντική διαιτητική αλλαγή που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οι υψηλές προσλήψεις καλίου σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αρτηριακή πίεση
Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε κάλιο και περιέχει σχεδόν καθόλου νάτριο. Η διατήρηση χαμηλής πρόσληψης νατρίου είναι απαραίτητη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να είναι εξίσου σημαντική εξαιτίας των επιδράσεων αγγειοδιαστολής.
Καρκίνος
Το πορτοκάλι ως εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Ωστόσο, ενώ μια επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη και πολύ ωφέλιμη ως αντιοξειδωτικό, η ποσότητα που απαιτείται για κατανάλωση για θεραπευτικούς σκοπούς για καρκίνο είναι μεγαλύτερη από ό, τι μπορούμε να καταναλώσουμε.
Διαβήτης
Χάρη στην περιεκτικότητά του στις φυτικές ίνες, φάινεται να βοηθάει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με διαβήτη τύπου 1 που καταναλώνουν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου, λιπιδίων και ινσουλίνης στο αίμα.
Δέρμα
Η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, όταν χρησιμοποιηθεί σε επιδερμική χρήση, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βλάβης του δέρματος από τον ήλιο και τη ρύπανση, να μειώσει τις ρυτίδες και να βελτιώσει τη συνολική υφή του δέρματος. Η βιταμίνη C διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση του κολλαγόνου, του συστήματος υποστήριξης του δέρματός μας.
Τα πορτοκάλια παρέχουν εντερικές και προστατευτικές ίνες για την υγεία. Η ίνα στα πορτοκάλια υποστηρίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης, ενισχύει τα συναισθήματα της πληρότητας και μπορεί ακόμη και να συμβάλει στον καλό ύπνο.
Σχεδόν δύο από τα τρία γραμμάρια ινών στα πορτοκάλια είναι διαλυτές ίνες. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και αποτρέπει το εσωτερικό λίπος της κοιλιάς που ονομάζεται σπλαχνικό λίπος.
Σημαντικό: Η μεταφορά περισσότερου σπλαχνικού λίπους συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή και μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένοι καρκίνοι.
Τα πορτοκάλια έχουν υψηλή βιταμίνη C
Ένα πορτοκάλι περιέχει περίπου το 80% του ημερήσιου στόχου για τη βιταμίνη C. Εκτός από την υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας, αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της ικανότητας του σώματος να χρησιμοποιεί το λίπος ως πηγή καυσίμου, τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και σε κατάσταση ηρεμίας . Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C στο αίμα έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένες μετρήσεις του σωματικού λίπους στην μέση.
Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα οξυγόνου και να μειώσει την κόπωση. Η βιταμίνη C δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη γήρανση και είναι απαραίτητη για την επισκευή του DNA και την παραγωγή σεροτονίνης. Το τελευταίο βοηθά στην ενίσχυση της ευτυχίας και του ύπνου.
Τα πορτοκάλια παρέχουν άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά
Το κάλιο και το φυλλικό οξύ είναι δύο επιπλέον θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας που βρίσκονται στα πορτοκάλια. Το κάλιο υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς και τις συσπάσεις των μυών και βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Αυτό το μέταλλο δρα επίσης ως φυσικό διουρητικό, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Επιπλέον, υποστηρίζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και επαρκείς ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την κατάθλιψη και τα προβλήματα μνήμης. Τα πορτοκάλια παρέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες βιταμινών ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης Α και Β.
Τα πορτοκάλια είναι super star των αντιοξειδωτικών
Τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών στα πορτοκάλια παρέχουν αντιφλεγμονώδη, αντιιικά και αντιμικροβιακά οφέλη. Προστατεύουν επίσης από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι ουσιαστικά μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και την ικανότητα του σώματος να αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.
Τα αντιοξειδωτικά στα πορτοκάλια μπορούν επίσης να προστατεύσουν την ψυχική σας υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών. Η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέεται επίσης με την πρόληψη της αύξησης βάρους και του μειωμένου σωματικού λίπους.
Προτεινόμενη Χρήση: 5g – 10g καθημερινά. Η σκόνη πορτοκαλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην παραγωγή ροφημάτων όπως smoothies, όσο και στη ζαχαροπλαστική. Μπορεί ακόμη να καταναλωθεί με απλή αραίωση της σε νερό ή χυμό για καθημερινή χρήση.
Προέλευση: Ελλάδα
Εφαρμογή: Μείγματα ψησίματος, συμπληρώματα διατροφής, smoothies, διαχείριση βάρους.
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος