Συσκευασία 50 γρ. (είτε250γρ., 500γρ. & 1 κιλό) που περιέχει το σπόρο του φυτού.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Λινάρι
Ιστορικά Στοιχεία και Μορφολογία Φυτού:
Ο λιναρόσπορος (Linum usitatissimum) είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργημένα φυτά, γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή υφασμάτων, ενώ ο Ιπποκράτης ανέφερε την αξία του ως θεραπευτικό μέσο για γαστρεντερικές διαταραχές. Στη Ρώμη, οι σπόροι του χρησιμοποιούνταν στη διατροφή και για τη φροντίδα του δέρματος. Το φυτό έχει λεπτά φύλλα και μικρά μπλε άνθη, με τους σπόρους του να είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες.
Ιδιότητες που προκύπτουν από έρευνες στον Λιναρόσπορο:
- Υπολιπιδαιμική δράση: Μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης (LDL) και τριγλυκεριδίων, συμβάλλοντας στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
- Αναπνευστικό σύστημα: Βοηθά στην ανακούφιση από το άσθμα και διευκολύνει τη λειτουργία της αναπνοής.
- Πεπτικό σύστημα: Είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και βελτιώνει τη πέψη, ενώ διευκολύνει την έξοδο των πετρών της χοληδόχου κύστης.
- Ορμονική ισορροπία: Ανακουφίζει από πόνους της περιόδου και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
- Δερματικές παθήσεις: Χρησιμοποιείται σε κατάπλασμα για τη θεραπεία της ακμής και του έρπητα.
- Αναλγητική δράση: Βοηθά στην ανακούφιση από πονοκεφάλους.
- Αντιφλεγμονώδης δράση: Συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών που σχετίζονται με το πεπτικό και το αναπνευστικό σύστημα.
Παραδοσιακά, για τις πέτρες στα νεφρά χρησιμοποιούνταν 1 - 2 κουταλιές φαγητού θρυμματισμένους σπόρους οι οποίοι ζεματιούνται μ’ ένα ποτήρι βραστό νερό και βράζονται για λίγο. Το υγρό στραγγίζεται πριν από τη χρήση και πίνεται από ½ ποτηριού, διαλυμένο σε προβρασμένο νερό, κάθε 2 ώρες στη διάρκεια 2 ημερών.
Για εξωτερική χρήση οι αλεσμένοι σπόροι μουσκεύονται με ζεστό νερό (2 κουταλιές φαγητού σε 1 ποτήρι νερό) και βράζονται (1 – 2 λεπτά) μέχρι το περιεχόμενο να μετατραπεί σε πολτό, αυτός ο πολτός τυλίγεται με μια γάζα και τοποθετείται στις πληγές, ή στις διάφορες φλεγμονές του δέρματος, σαν μαλακτικό και αντιφλεγμονώδες.
Τρόπος Χρήσης:
- Αφέψημα:
Ρίξτε 1-2 κουταλιές φαγητού από λιναρόσπορο σε ένα δοχείο με 1 ποτήρι νερό. Βράστε το περιεχόμενο για 5-10 λεπτά και στραγγίστε πριν από τη χρήση.
Οι σπόροι του λιναρόσπορου μπορεί να παρθούν και ωμοί, στη δόση 1 – 2 κουτάλια φαγητού, μαζί με χυμό Μήλων, με σαλάτες ή με γιαούρτι, κατά τη διάρκεια της μέρας, ή το βράδυ πριν από τον ύπνο ενάντια στη δυσκοιλιότητα.
Ιδανικό και για vegetarians και vegans.
Προέλευση: Ελλάδα. Νομό Ημαθίας (καλλιεργήσιμο)
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5°C – 15°C) μέρος
Σημαντική Σημείωση:
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη χρήση.
Βιβλιογραφία:
- Duke, J. A. (2002). Handbook of Medicinal Herbs. CRC Press.
- Hoffman, D. (2003). Medical Herbalism: The Science and Practice of Herbal Medicine. Healing Arts Press.
- Grieve, M. (1984). A Modern Herbal. Penguin Books.
- Blumenthal, M. (1998). The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. Integrative Medicine Communications.