Συσκευασία 50 γρ. (είτε 500γρ. & 1κιλό) που περιέχει τριμμένη κανέλα.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Χίντι & Κιννάμωμο
Ιστορικά Στοιχεία και Μορφολογία Φυτού:
Η κανέλα προέρχεται από τον φλοιό του δέντρου Cinnamomum, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στις τροπικές περιοχές. Ο φλοιός κόβεται, αποξηραίνεται και χρησιμοποιείται είτε ολόκληρος (σε ρολά) είτε θρυμματισμένος ως μπαχαρικό. Η χρήση της κανέλας χρονολογείται από την αρχαιότητα, με αναφορές στους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου, της Ινδίας και της Κίνας, όπου χρησιμοποιούνταν τόσο στη γαστρονομία όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Η κανέλα είναι ένα πανάρχαιο μπαχαρικό, που αναφέρεται ήδη στην Παλαιά Διαθήκη. Σε περιοχές της Ευρώπης χρησιμοποιείται από το 500 π.Χ. Αλλά μέχρι το 16ο αιώνα ήταν γνωστή στη Δύση μόνο το κινέζικο δέντρο της κανέλας. Η κανέλα που προέρχεται από τη Σρι Λάνκα παρουσιάζει πιο λεπτό άρωμα και σήμερα είναι το είδος που κυκλοφορεί περισσότερο στην Ευρώπη.
Ιδιότητες που προκύπτουν από έρευνες στην Κανέλα:
- Πεπτικό Σύστημα: Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την πέψη και μειώνει τα συμπτώματα δυσπεψίας.
- Ανακούφιση από Βήχα και Κρυολογήματα: Οι εισπνοές ατμών από κανέλα έχουν σπασμολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τον βήχα και το κρυολόγημα.
- Αναζωογόνηση: Η προσθήκη κανέλας σε ζεστό κρασί έχει τονωτική δράση, προσφέροντας ζεστασιά και ενέργεια στον οργανισμό.
Η επιτροπή Ε και η ESCOP συνιστούν τη λήψη του φλοιού κανέλας στα πεπτικά ενοχλήματα, όπως αέρια και ενοχλήματα τύπου σπασμών, καθώς και στην ανορεξία, η ESCOP επίσης στη διάρροια. Σε επιστημονικές έρευνες με κυτταρικά συστήματα αποδείχτηκαν οι σπασμολυτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του αιθέριου ελαίου της κανέλας. Επιπλέον αποδείχτηκε η δραστικότητα εναντίον διαφόρων στελεχών μυκήτων και βακτηρίων.
Τρόπος Χρήσης:
- Έγχυμα: 1 κουτάλια φαγητού από θρυμματισμένη κανέλα (ή ένα ξυλάκι) προστίθεται σε 1 ποτήρι νερό, βράζεται για 5-10 λεπτά, στραγγίζεται και πίνεται.
- Ιδανικό και για vegetarians και vegans.
- Προέλευση: Ινδονησία.
- Χαρακτηριστικά: Gluten Free, Lactose Free, Vegan.
- Εφαρμογή: Ροφήματα, μαγειρική, ζαχαροπλαστική.
- Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος.
Παρενέργειες:
Η υπερβολική κατανάλωση κανέλας μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή να επιβαρύνει το ήπαρ λόγω της περιεκτικότητας σε κουμαρίνη. Αντενδείκνυται για εγκύους και άτομα με ηπατικά προβλήματα.
Σημαντική Σημείωση:
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Το προϊόν δεν αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής ή φάρμακο, αλλά παραδοσιακό παρασκεύασμα βοτάνου. Η χρήση του θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού.
Βιβλιογραφία:
- Gruenwald J., et al. "PDR for Herbal Medicines."
- PubMed: "Therapeutic Effects of Cinnamon on Digestive Disorders and Infections."
- European Medicines Agency, Assessment Report on Cinnamomum.