Συσκευασία 20 γρ. (είτε 200γρ., 500γρ. & 1κιλό) που περιέχει τους σπόρους του φυτού.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Άνισον του Διοσκουρίδου, Γλυκανθής, Άνισος, Ιλίκιον, Πιμπινέλα
Ιστορικά Στοιχεία:
Ο γλυκάνισος (Pimpinella anisum) είναι ένα αρωματικό φυτό που έχει καλλιεργηθεί από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές και γαστρονομικές του ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς το περιέγραψαν ως πολύτιμο βότανο για τις στομαχικές διαταραχές και τους πονοκεφάλους. Χρησιμοποιείται ευρέως στις μεσογειακές χώρες και τη Μέση Ανατολή, τόσο ως φαρμακευτικό βότανο όσο και ως μπαχαρικό. Ο γλυκάνισος φτάνει σε ύψος 50-80 εκατοστά, έχει λεπτά φύλλα και λευκά άνθη, ενώ οι σπόροι του διαθέτουν χαρακτηριστικό γλυκό και έντονο άρωμα.
Το φυτό ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές με καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Οι σπόροι του συλλέγονται και αποξηραίνονται για χρήση στη μαγειρική, την παρασκευή αφεψημάτων και τη φαρμακευτική.
Ιδιότητες που προκύπτουν από έρευνες στο βότανο Γλυκάνισος (σπόρος):
- Πεπτικό σύστημα: Ο γλυκάνισος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη χώνεψη και μειώνει τα πεπτικά προβλήματα, όπως οι στομαχικές διαταραχές και οι κολικοί.
- Αναπνευστικό σύστημα: Μελέτες υποστηρίζουν ότι είναι αποτελεσματικός στη μείωση του βήχα, της βρογχίτιδας και των περιττών βλεννών.
- Αυξημένη γαλακτοφορία: Ο γλυκάνισος παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αύξηση της γαλακτοφορίας σε θηλάζουσες γυναίκες.
- Ανοσοποιητικό σύστημα: Η αντιβακτηριδιακή δράση του γλυκάνισου ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
- Νευρικό σύστημα: Έχει καταπραϋντική επίδραση στους νευρικούς πονοκεφάλους και μπορεί να μειώσει το άγχος.
- Δέρμα: Παραδοσιακά χρησιμοποιείται εξωτερικά για την ανακούφιση ερεθισμών.
Τρόπος Χρήσης:
1 κουτάλια φαγητού από γλυκάνισο σπόρο ζεματιέται με 1 ποτήρι βραστό νερό σ’ ένα σκεπασμένο δοχείο, αφήνεται για 10-15 λεπτά και στραγγίζεται πριν από τη χρήση.
Για αύξηση της γαλακτοφορίας και κολικούς του μωρού συνδυάζουμε το γλυκάνισο (σπόρους) με μάραθο, μελισσοβότανο, γαϊδουράγκαθο, αστεροειδή γλυκάνισο και μαραθόσπορο.
Τέλος, αν σας αρέσει ο γλυκάνισος σε σπόρους, δείτε και τα άλλα προϊόντα που παρασκευάζουμε με γλυκάνισο όπως τα εμφαπτιζόμενα ροφήματα με γλυκάνισο.
Προέλευση: Ελλάδα, Νομός Ημαθίας (καλλιεργήσιμο)
Χαρακτηριστικά: Gluten Free, Lactose Free, Vegan
Εφαρμογή: Μείγματα ψησίματος, συμπληρώματα διατροφής, δημητριακά, smoothies, διαχείριση βάρους.
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Παρενέργειες:
Ο γλυκάνισος είναι γενικά ασφαλής για χρήση στις συνιστώμενες δόσεις, αλλά σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς ιατρική συμβουλή.
Σημαντική Σημείωση:
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Η χρήση του θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού.
Βιβλιογραφία:
- Heinrich M., Barnes J., Gibbons S., Williamson E.M., Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy.
- WHO Monographs on Selected Medicinal Plants.
- ESCOP Monographs: The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products.