Συσκευασία 80 γρ. (είτε 250γρ., 500γρ., 1κιλό & 5 κιλά) που περιέχει Διατροφική Μαγιά Νιφάδες με Β12 (Χωρίς γλουτένη).
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: -
Ιστορία, Μυθολογία και Μορφολογία Φυτού:
Η διατροφική μαγιά είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που παρασκευάζεται από αδρανοποιημένη μαγιά και χρησιμοποιείται ευρέως στη χορτοφαγική και vegan διατροφή. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα ή υποκατάστατο τυριού σε πλήθος συνταγών, προσφέροντας πλούσια θρεπτική αξία.
Ιδιότητες που προκύπτουν από την έρευνα που έχει γίνει στο φυτό:
- Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Β12, πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.
- Υποστηρίζει τη γαστρεντερική χλωρίδα λόγω της προβιοτικής δράσης.
- Συμβάλλει στη μείωση της σωματικής κόπωσης και στη ρύθμιση της χοληστερόλης.
- Ενισχύει το νευρικό σύστημα και την ενεργητικότητα των νεύρων λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
- Προσφέρει αντιφλογιστική δράση στην αντιμετώπιση της νεανικής ακμής και δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα.
- Επιδρά θετικά σε μορφές αναιμίας λόγω του σιδήρου.
- Έρευνες δείχνουν ότι το χρώμιο που περιέχει μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάτι χρήσιμο για διαβητικούς.
Με επιπλέον βιταμίνη Β12! Αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου!
Υψηλή περιεκτικότητα σε: κάλιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ.
Διατροφική αξία ανά 100g
Ενέργεια (kJ / Kcal) 1625/388
Πρωτεΐνη (g) 51,1
Υδατάνθρακες (g) 36.9 εκ των οποίων σάκχαρα
Λίπος (g) 4.0 από τα οποία κορεσμένα 0.7
Φυτ.Ινες (g) 22,0
Νάτριο (g) 0,07 Β12 (mcg) 44
Θειαμίνη Β1 (mg) 45
Παντοθενικό Οξύ Β5 (mg) 140
Φολικό οξύ (mcg) 4400
Βιταμίνη Β6 (mg) 34
Ριβοφλαβίνη Β2 (mg) 18
Ψευδάργυρος (mg) 120
Τρόπος Χρήσης:
Μπορεί απλά να σκορπιστεί 1 - 2 κουταλιές σε σχεδόν οποιαδήποτε τρόφιμο ως καρύκευμα. Η διατροφική μαγιά είναι προτιμότερο να μην μαγειρεύεται καθώς χάνει τις ιδιότητές της όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Μπορείς ιδανικά να την προσθέτεις στις σάλτσες, τις σαλάτες στα μακαρόνια σου αντί για τυρί αλλά και σε χυμούς ή smoothies.
Την βάζουμε μέσα σε αλμυρές κρέμες όπως η μπεσαμέλ, αντί για τυρί. Την προσθέτουμε στο τελείωμα μιας βελουτέ σούπας ή ενός πιρουνάτου πουρέ πατάτας για να τους δώσουμε τυρένια γεύση.
Την ανακατεύουμε σε μια σάλτσα ή χορτοφαγικό κιμά για να βοηθήσουμε να “δέσουν”. Πασπαλίζουμε με διατροφική μαγιά τα ζυμαρικά, το ριζότο, τα ψητά λαχανικά, τις φρεσκοκομμένες σαλάτες μας (αντί π.χ. για τυρί σε μια χορτοφαγική Caesar’s), ή ακόμα και τα ζεστά σπιτικά ποπ κορν!
Αρκεί να θυμάσαι ότι σε μια συνταγή 4 ατόμων μία ή δυό κουταλιές της σούπας αρκούν για να σου δώσουν το αποτέλεσμα που ζητάς.
Ιδανικό και για vegetarians και vegans. Δεν περιέχει τεχνητά συντηρητικά, χρωστικές αρωματικές ουσίες ή γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Προέλευση: Εσθονία
Χαρακτηριστικά: Gluten Free, Lactose Free, Vegan
Εφαρμογή: Μείγματα ψησίματος, συμπληρώματα διατροφής, δημητριακά, smoothies, διαχείριση βάρους.
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Παρενέργειες:
- Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία σε προϊόντα μαγιάς.
- Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές ή πονοκέφαλο.
Σημαντική Σημείωση:
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.
Βιβλιογραφία:
- "Nutritional Yeast: Benefits and Uses," National Center for Biotechnology Information (NCBI).
- Διεθνές Εγχειρίδιο Βοτανικών Συμπληρωμάτων Διατροφής, 3η Έκδοση, Εκδόσεις Elsevier.
- "The Role of Vitamin B12 in Human Health," Journal of Nutritional Biochemistry.
- "Dietary Supplements: Efficacy and Safety," Επιστημονική Επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
- "Probiotic Effects of Saccharomyces cerevisiae," Journal of Applied Microbiology.