
Συσκευασία 45 γρ. (είτε 500γρ. & 1κιλό) που περιέχει τα φύλλα του βιολογικού φυτού.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Ροσμαρίνος, Λασμαρί, Διοσμαρίνι, Δουσμαρίνι, Αρισμαρί, Λιβανόδεντρο & Λιβανωτίς
Ιδιότητες:
● Διεργετικό της κυκλοφορίας του αίματος και των νεύρων.
● Αντικαταθλιπτικό.
● Τονωτικό κατά της τριχόπτωσης (πλύσεις).
● Τυμπανισμό.
● Πονοκέφαλοι.
● Δυσπεψία.
● Ψυχολογική ένταση.
Επιπλέον, το δεντρολίβανο ΒΙΟ χρησιμοποιείται και ως μπαχαρικό στις πατάτες στο φούρνο, σε συνταγές με ζυμαρικά ενώ συνδυάζεται υπέροχα σε συνταγές με κρέας (όπως αρνίσια παϊδάκια, κουνέλι κ.α.).
Προέλευση: Ελλάδα. Νομό Ημαθίας (καλλιεργήσιμο)
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Προετοιμασία:
1 κουτάλια φαγητού από τριμμένο βιολογικό δεντρολίβανο (ή μια πρέζα άτριφτου) ζεματιέται με 1 ποτήρι βραστό νερό σ’ ένα σκεπασμένο δοχείο, αφήνεται για 10-15 λεπτά και στραγγίζεται πριν από τη χρήση.
Για πλύσεις προετοιμάζεται το παραπάνω τσάι πιο συμπυκνωμένο στη δόση 50-60 γρ. σ’ ένα λίτρο νερό.
Ιστορικά Στοιχεία:
Το δεντρολίβανο καλλιεργείται από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό φυτό. Στο Μεσαίωνα έχαιρε εκτίμησης λόγω της ιδιαίτερα πεπτικής δράσης του και τον 16ο αιώνα κυκλοφόρησε το πρώτο αποσταγμένο άρωμα. Στο Βέλγιο, σύμφωνα με το θρύλο, τα παιδιά δεν τα έφερνε ο πελαργός , αλλά τα έβγαζαν από ένα θάμνο δεντρολίβανου.
Επιστημονικά τεκμηριωμένες εφαρμογές:
Η επιτροπή Ε συνιστά την εσωτερική χρήση στα πεπτικά ενοχλήματα, καθώς και την εξωτερική χρήση στα ρευματικά ενοχλήματα και τις διαταραχές της αιμάτωσης (ως συνοδός θεραπεία).
Συνταγές μαγειρικής με δεντρολίβανο:
(1). Αρνίσιο μπούτι σε λαδόκολα
Υλικά (για 4 - 6 άτομα):
● 1 ολόκληρο (περίπου 2 κιλά) Αρνίσιο μπούτι
● 1 κουτ. γλυκού σκόρδο ξερό σε σκόνη
● 3 κουτ. Λάδι
● Χυμός λεμονιού από 2 λεμόνια
● Δεντρολίβανο ξερό
● Καρφάκια Γαρίφαλο
● 1 κιλό πατάτες για φούρνο
● 2 κουτ. βούτυρο
● Αλάτι
● Πιπέρι
Διαδικασία:
Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας. Με κοφτερό μαχαιράκι ανοίγετε βαθιές τρυπούλες στη σάρκα του κρέατος. Ρίχνετε αλατοπίπερο μέσα στο οποίο έχετε ανακατέψει και το σκόρδο, ένα ολόκληρο γαρίφαλο και αποξηραμένο δεντρολίβανου σε κάθε τρύπα. Αλείφετε με το λάδι. Κόβετε 3-4 μεγάλα κομμάτια από χαρτί ψησίματος. Ακουμπάτε επάνω το κρέας και περιχύνετε με το λεμόνι. Διπλώνετε το κρέας με τα χαρτιά 3-4 φορές, να σκεπαστεί καλά και να μη χυθούν τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και ξεραθεί το κρέας.
Βάζετε σε ταψάκι, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 4-5 ώρες. Την τελευταία ώρα του ψησίματος βγάζετε το αλουμινόχαρτο και βάζετε τις πατατούλες σε ταψάκι. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το βούτυρο, τον χυμό λεμονιού και βάζετε στον φούρνο να ψηθούν για 1 ώρα, να ροδίσουν.
Βγάζετε το κρέας από τον φούρνο, αφήνετε 5 λεπτά, ξετυλίγετε από το χαρτί και βάζετε σε πιατέλα.
Γαρνίρετε με τις πατατούλες και λίγο ξερό δεντρολίβανο σπασμένο στο multi και σερβίρετε.
Άλλες λεπτομέρειες
Προέλευση: | Ελλάδα. Νομό Ημαθίας (καλλιεργήσιμο) |
Παραγωγή: | Καλοκαίρι 2023 |
Διατηρείται: | Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος |
Θεραπείες για: | Δυσπεψίες, Κυκλοφορικό, Μαλλιά, Πονοκέφαλος, Στομάχι, Χοληστερίνη |
Βιολογικό: | Ναι |
Περιτύλιγμα Δώρου: | Διαθέσιμες επιλογές στο καλάθι |
Βάρος | 50 g |
Κριτικές
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.