Συσκευασία 45 γρ. (είτε 500γρ. & 1κιλό) που περιέχει τα φύλλα του φυτού.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Ροσμαρίνος, Λασμαρί, Διοσμαρίνι, Δουσμαρίνι, Αρισμαρί, Λιβανόδεντρο & Λιβανωτίς
Ιστορία και Μορφολογία Φυτού:
Το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) είναι αρωματικός θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae). Φυτρώνει κυρίως σε θερμές περιοχές της Μεσογείου. Το όνομά του προέρχεται από τα λατινικά ros (δροσιά) και marinus (θάλασσα), που σημαίνει "δροσιά της θάλασσας". Το φυτό έχει λεπτά, βελονοειδή φύλλα και μπλε-μοβ άνθη. Από την αρχαιότητα, το δεντρολίβανο χρησιμοποιούνταν στη μαγειρική και για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ θεωρούνταν ιερό φυτό για τους Ρωμαίους. Το δεντρολίβανο καλλιεργείται από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό φυτό. Στο Μεσαίωνα έχαιρε εκτίμησης λόγω της ιδιαίτερα πεπτικής δράσης του και τον 16ο αιώνα κυκλοφόρησε το πρώτο αποσταγμένο άρωμα. Στο Βέλγιο, σύμφωνα με το θρύλο, τα παιδιά δεν τα έφερνε ο πελαργός , αλλά τα έβγαζαν από ένα θάμνο δεντρολίβανου.
Ιδιότητες που προκύπτουν από έρευνες στο Δεντρολίβανο:
- Διεργετικό της κυκλοφορίας του αίματος και των νεύρων: Βελτιώνει τη ροή του αίματος και διεγείρει τη νευρική λειτουργία.
- Αντικαταθλιπτικό: Χρησιμοποιείται για τη μείωση της ψυχολογικής έντασης και της κατάθλιψης.
- Τονωτικό κατά της τριχόπτωσης: Ιδανικό για πλύσεις μαλλιών, ενισχύοντας τη ρίζα και μειώνοντας την τριχόπτωση.
- Δυσπεψία και τυμπανισμός: Βοηθά στη βελτίωση της πέψης και στην αντιμετώπιση του τυμπανισμού.
- Ανακούφιση από πονοκεφάλους: Χρησιμοποιείται για την καταπράυνση της κεφαλαλγίας.
- Μείωση ψυχολογικής έντασης: Χαλαρωτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η επιτροπή Ε συνιστά την εσωτερική χρήση στα πεπτικά ενοχλήματα, καθώς και την εξωτερική χρήση στα ρευματικά ενοχλήματα και τις διαταραχές της αιμάτωσης (ως συνοδός θεραπεία).
Τρόπος Χρήσης:
1 κουτάλια φαγητού από τριμμένο δεντρολίβανο (ή μια πρέζα άτριφτου) ζεματιέται με 1 ποτήρι βραστό νερό σε σκεπασμένο δοχείο. Αφήνεται για 10-15 λεπτά και στραγγίζεται πριν από τη χρήση.
Για πλύσεις: Το παραπάνω τσάι προετοιμάζεται πιο συμπυκνωμένο στη δόση 50-60 γρ. σ’ ένα λίτρο νερό.
Ιδανικό και για vegetarians και vegans.
Προέλευση: Ελλάδα, Νομός Ημαθίας (καλλιεργήσιμο)
Χαρακτηριστικά: Gluten Free, Lactose Free, Vegan
Εφαρμογή: Χρήση σε αφεψήματα, πλύσεις, μαγειρική.
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Παρενέργειες:
- Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία.
- Να αποφεύγεται από εγκύους και άτομα με επιληψία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια.
Σημαντική Σημείωση:
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Η χρήση του θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού.
Βιβλιογραφία:
- Duke, J. A. (2002). Handbook of Medicinal Herbs. CRC Press.
- Grieve, M. (1971). A Modern Herbal. Dover Publications.
- Wichtl, M. (2004). Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals. CRC Press.
Συνταγές Μαγειρικής:
Συνταγές μαγειρικής με δεντρολίβανο:
(1). Αρνίσιο μπούτι σε λαδόκολα
Υλικά (για 4 - 6 άτομα):
● 1 ολόκληρο (περίπου 2 κιλά) Αρνίσιο μπούτι
● 1 κουτ. γλυκού σκόρδο ξερό σε σκόνη
● 3 κουτ. Λάδι
● Χυμός λεμονιού από 2 λεμόνια
● Δεντρολίβανο ξερό
● Καρφάκια Γαρίφαλο
● 1 κιλό πατάτες για φούρνο
● 2 κουτ. βούτυρο
● Αλάτι
● Πιπέρι
Διαδικασία:
Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας. Με κοφτερό μαχαιράκι ανοίγετε βαθιές τρυπούλες στη σάρκα του κρέατος. Ρίχνετε αλατοπίπερο μέσα στο οποίο έχετε ανακατέψει και το σκόρδο, ένα ολόκληρο γαρίφαλο και αποξηραμένο δεντρολίβανου σε κάθε τρύπα. Αλείφετε με το λάδι. Κόβετε 3-4 μεγάλα κομμάτια από χαρτί ψησίματος. Ακουμπάτε επάνω το κρέας και περιχύνετε με το λεμόνι. Διπλώνετε το κρέας με τα χαρτιά 3-4 φορές, να σκεπαστεί καλά και να μη χυθούν τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και ξεραθεί το κρέας.
Βάζετε σε ταψάκι, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 4-5 ώρες. Την τελευταία ώρα του ψησίματος βγάζετε το αλουμινόχαρτο και βάζετε τις πατατούλες σε ταψάκι. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το βούτυρο, τον χυμό λεμονιού και βάζετε στον φούρνο να ψηθούν για 1 ώρα, να ροδίσουν.
Βγάζετε το κρέας από τον φούρνο, αφήνετε 5 λεπτά, ξετυλίγετε από το χαρτί και βάζετε σε πιατέλα.
Γαρνίρετε με τις πατατούλες και λίγο ξερό δεντρολίβανο σπασμένο στο multi και σερβίρετε.