Συσκευασία 40 γρ. (είτε 500γρ. & 1κιλό) που περιέχει τριμμένα τα φύλλα και το άνθος του βιολογικού φυτού.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Άλλες Ονομασίες: Ώκιμο & Σταυρολούλουδο
Ιδιότητες:
● Νευρικοί πονοκέφαλοι.
● Αδύνατη μνήμη.
● Δυσκοιλιότητα.
● Στομάχι.
● Κατά των πονοκέφαλων.
Επιπλέον, ο βιολογικός βασιλικός χρησιμοποιείται και ως μπαχαρικό σε σάλτσες ντομάτας, σε σαλάτες, σε συνταγές με κοτόπουλο καθώς επίσης συνδυάζεται υπέροχα με τα κολοκυθάκια. ΓΙα να δώσετε περισσότερη γεύση στα φαγητά σας συνδυάστε το βασιλικό με δεντρολίβανο, δαφνόφυλλα, θυμάρι, μαντζουράνα, φασκόμηλο, ρίγανη και κόκκινο πιπέρι γλυκό.
Τέλος, αν σας αρέσει ο βιολογικός βασιλικός μας, δείτε και τα άλλα προϊόντα που παρασκευάζουμε με το βασιλικό όπως: αιθέριο έλαιο βασιλικού, αιθέριο έλαιο βασιλικού ΒΙΟ, την αντικουνουπική κεραλοιφή, το μίγμα αιθερίων για απώθηση κουνουπιών και το μίγμα αιθερίων για αυτοπεποίθηση.
Προέλευση: Ελλάδα. Νομό Ημαθίας (καλλιεργήσιμο)
Διατηρείται: Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος
Προετοιμασία:
1 κουτάλια φαγητού από βιολογικό βασιλικό ζεματίζεται με 1 ποτήρι βραστό νερό σ’ ένα σκεπασμένο δοχείο, αφήνεται για 10-15 λεπτά και στραγγίζεται πριν από τη χρήση.
Συνταγές μαγειρικής με βιολογικό βασιλικό:
(1). Κεφτέδες με μακαρόνια και κόκκινη σάλτσα
Μια μακαρονάδα που δε θυμίζει τις συνηθισμένες. Φτιάξε αρκετή γιατί οι καλεσμένοι σου αναμένεται να ζητήσουν και δεύτερο γύρο.
Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 20΄
Υλικά (για 4 άτομα):
● 500 γραμμάρια μακαρόνια
● 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
● 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
● 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (μόνο την ψύχα)
● 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
● ½ φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα
● 1 αυγό
● 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό αποξηραμένο
● 2 κουταλιές σούπας δυόσμο αποξηραμένο
● Αλάτι
● Πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
● ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
● 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
● 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο
● 600 γραμμάρια ψιλοκομμένες ντομάτες
● 1 κουταλιά σούπας βασιλικό αποξηραμένο
● 1 κουταλιά σούπας δυόσμο αποξηραμένο
● 1 κουταλιά γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
● 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
● Αλάτι
● Πιπέρι
Διαδικασία:
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2’. Προσθέτουμε το σκόρδο. Βάζουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, συμπληρώνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10’.
Για τους κεφτέδες: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και μουλιάζουμε το ψωμί για 10’. Το στύβουμε και το θρυμματίζουμε σε μια λεκανίτσα. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, κιμά, κρεμμύδι, αυγό, τυρί, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά. Πλάθουμε όσο πιο μικρά κεφτεδάκια γίνεται και χωρίς να τα τηγανίσουμε τα ρίχνουμε στη σάλτσα που ήδη έχει βράσει για 10’. Προσθέτουμε και όλα τα μυρωδικά, βασιλικό, θυμάρι, δυόσμο και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε την αρωματική σάλτσα και σιγοβράζουμε για 15’ λεπτά. Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και 2’ πριν το τέλος του βρασμού τους με τσιμπίδα τα ρίχνουμε στη σάλτσα με τα κεφτεδάκια. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά για 2’ με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Τα σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα και τρίβουμε από πάνω τυρί.
(2).Σπαγγέτι aglio e olio (σκόρδο και λάδι)
Προετοιμασία: 20΄
Υλικά (για 4 άτομα):
● 500γρ. σπαγγέτι
● 4 κουταλιές σούπας αποξηραμένο σκόρδο
● ½ παρθένο ελαιόλαδο
● Πάπρικα
● 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
● ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
● ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
● 200γρ. τριμμένη παρμεζάνα
● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Βράζουμε τα σπαγγέτι όση ώρα αναγράφεται στην συσκευασία, σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και κρατάμε ½ κούπα από το νερό τους, και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο, μέχρι να γίνει χρυσαφί, και ρίχνουμε μέσα όλα τα μυρωδικά. Αφαιρούμε αμέσως από τη φωτιά.
Βάζουμε την κατσαρόλα με τα στραγγισμένα σπαγγέτι πάλι στη φωτιά, ρίχνουμε το νερό που είχαμε κρατήσει, και το περιεχόμενο από το τηγάνι, ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην διαλυθούν τα σπαγγέτι και μετά από 1’ αφαιρούμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε και τα γαρνίρουμε από πάνω με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
(3). Τορτελίνια με Προσούτο
Υλικά (για 4 άτομα):
● 1 πακέτο τορτελίνια (με τυρί) 250γρ.
● 100 γρ προσούτο
● 100 γρ μπέικον
● 1 φλιτζάνι περίπου ψιλοκομμένα φρέσκα μανιτάρια(πλευρώτους)
● 1 κουταλιά αποξηραμένο σκόρδο
● Αποξηραμένος βασιλικός
● Αποξηραμένος μαϊντανός
● 2 κουταλιές ελαιόλαδο
● 1 ποτήρι γάλα 1 1/2 λιπαρά (η κρέμα γάλακτος)
● 1 κουταλιά κορν-φλαουρ
Διαδικασία:
Σοτάρω σε ένα βαθύ τηγάνι τον αποξηραμένο βασιλικό με το αποξηραμένο σκόρδο.
Χαμηλώνω τη φωτιά και βάζω τα μανιτάρια με το μπέικον μετά απο 10 λεπτά περίπου ρίχνω τα τορτελίνια (τα οποία έχω βράσει λίγο και έχω στραγγίσει ρίχνοντας κρύο νερό)με το προσούτο.
Τέλος, βάζω το γάλα με το κορν-φλαουρ και ανακατεύω.
(4). Σπαγγέτι με μύδια και μυρωδικά
Υλικά (για 4-6 άτομα):
● 1500 γρ. ζυμαρικά τύπου λιγκουίνι
● ¼ φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο για τα λιγκουίνι
● ½ κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος
● ½ φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο για τη σάλτσα
● 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
● 1 κουτ. γλυκού σκόρδο τριμμένο αφυδατωμένο
● 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
● 3 κουταλιές της σούπας φέτα νηστίσιμη τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
● 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα αποξεραμένα μυρωδικά (θυμάρι, δυόσμο, δενδρολίβανο, βασιλικό)
● 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα
● Λίγη πάπρικα
● Αλάτι
Διαδικασία:
Ξεβγάζουμε 2-3 φορές με αρκετό νερό τα μύδια και τα βουρτσίζουμε με συρμάτινη βούρτσα ή τα ξύνουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες, τα καρότα κ.λ.π., για να φύγουν τα ξένα σώματα, που υπάρχουν πάνω τους και τα ξεπλένουμε πολλές φορές.
Βγάζουμε τα “μουστάκια” τους, κλείνουμε καλά τα όστρακα και πετάμε όσα δεν κλείνουν τελείως.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε και το σκόρδο.
Κατόπιν ρίχνουμε τα μύδια, τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στη φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.
Βγάζουμε τα μύδια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για 7 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τη φέτα, τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βράζουμε τα λιγκουίνι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία, τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα λαδώνουμε με λίγο λάδι.
Ρίχνουμε στα λιγκουίνι τη σάλτσα, τα μύδια, το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα με πάπρικα.
(5). Τορτελίνια με σώς φέτας
Υλικά (για 4-6 άτομα):
● 2 πακέτα τορτελίνια της αρεσκείας σας
● Βούτυρο για τα τορτελίνια
Για την σως
● 1 κουταλιά βούτυρο
● 1/2 φλιτζάνι γάλα
● 150 γρ φέτα
● Μυρωδικά της αρεσκείας σας(μαϊντανός, δυόσμος, βασιλικός κτλ)
Διαδικασία:
Βράζουμε τα τορτελίνια σύμφωνα με την οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την σώς φέτας. Σερβίρουμε τα τορτελίνια με την ζεστή σώς.
Για τη σως
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μικρή το βούτυρο με το γάλα
Αφού ζεσταθούν ρίχνουμε την φέτα την οποία έχουμε θρυμματίσει.
Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να λιώσει η φέτα και η σως είναι έτοιμη
Μικρά tips
Μπορούμε να κάνουμε την ίδια σως και με ροκφόρ ή χαλούμι.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και μυρωδικά της αρεσκείας μας ή με ότι ταιριάζει το φαγητό που θα βάλουμε την σως.
Μπορούμε να την βάλουμε σε ζυμαρικά, ψητό κοτόπουλο ή ακόμη και σε σαλάτα.
(6). Ψαρονέφρι με ψητές κόκκινες πιπεριές και σάλτσα πέστο
Υλικά (για 4 άτομα):
● 500γρ. ψαρονέφρι σε φέτες (χοιρινό φιλέτο)
● 40γρ. βούτυρο
● 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
● 3 κουτ. σούπας αποξηραμένο σκόρδο
● 2 – 3 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κύβους
● 2 κουταλιές σούπας πέστο
● Αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
● Ρόκα για το σερβίρισμα
Υλικά για το πέστο
● 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο βασιλικό
● 80γρ. παρμεζάνα
● 200ml ελαιόλαδο
● 60γρ. κουκουνάρι
● Αλάτι
Διαδικασία:
Βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο στο μπλέντερ να χτυπηθούν.
Αν το μείγμα γίνει σφιχτό, τότε ρίχνουμε λίγο λάδι. Δεν πρέπει να γίνει αραιό.
Κόβουμε τις πιπεριές σε κύβους, τις αλατοπιπερώνουμε, τις λαδώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και τις ψήνουμε στους 220 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Τηγανίζουμε ελαφρά το ψαρονέφρι στο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρισμα: Στρώνουμε τη ρόκα σε πιατέλα, από πάνω τοποθετούμε τις πιπεριές, μετά τις φέτες του κρέατος και πάνω απ’ αυτές τη σάλτσα πέστο.
Σημείωση: Ότι μένει στο τηγάνι από το τηγάνισμα του ψαρονεφριού το ανακατεύουμε με το πέστο.
Άλλες λεπτομέρειες
Προέλευση: | Ελλάδα. Νομό Ημαθίας (καλλιεργήσιμο) |
Παραγωγή: | Καλοκαίρι 2024 |
Διατηρείται: | Σε σκοτεινό και δροσερό (5oC – 15oC) μέρος |
Θεραπείες για: | Ημικρανίες Δυσπεψίες Γρίπη Δυσκοιλιότητα Πονοκέφαλος Μνήμη |
Βιολογικό: | Ναι |
Περιτύλιγμα Δώρου: | Διαθέσιμες επιλογές στο καλάθι |
Βάρος | 40 g |
Κριτικές
IOANNA ZAG στις 19 May 2024
-
Εμφανιζόμενα σχόλια 1-10 από 1