Συσκευασία 50ml που περιέχει Βάμμα Βασιλικού.
(Η τιμή περιλαμβάνει το Φ.Π.Α.)
Το βάμμα Βασιλικού προέρχεται από την εμβάπτιση των φύλλων και του άνθους του βασιλικού σε ένα αλκοολούχο διάλυμα (γράπα), για μία περίοδο 4-6 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτή, τα ενεργά συστατικά των παραπάνω βοτάνων διαλύονται μέσα στο αλκοολούχο διάλυμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται το βάμμα.
Άλλες Ονομασίες: Όσμηνος , Ρηγανόχορτο, Βασιλίτσα & Φυλλοβασιλικός
Ο βασιλικός (Ocimum basilicum) είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβαστά βότανα, με καταγωγή από την Ινδία και την αρχαία Αίγυπτο. Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη "βασιλεύς," που σημαίνει βασιλιάς, και θεωρήθηκε ότι ήταν το "βασιλικό" φυτό, χρησιμοποιούμενο σε θρησκευτικές τελετές και θεραπευτικές πρακτικές σε διάφορους πολιτισμούς. Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, ο βασιλικός συμβόλιζε την αγάπη και την προστασία, ενώ στην Ινδία χρησιμοποιείται ακόμα σε θρησκευτικές τελετές και θεραπευτικές πρακτικές. Το βότανο αυτό διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω του Μεσαίωνα, ενώ σήμερα καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην κουζίνα όσο και στη βοτανοθεραπεία.
Ιδιότητες που υποστηρίζονται από έρευνες για το βότανο του βασιλικού
Αντιοξειδωτική δράση
- Ο βασιλικός περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, που συμβάλλουν στη φυσιολογική προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Υποστήριξη του πεπτικού συστήματος
- Παραδοσιακά, το βότανο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από κράμπες, δυσπεψία και φουσκώματα, υποστηρίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, παρουσιάζει ήπια καθαρτική δράση, βοηθώντας στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου.
Αγχολυτική και τονωτική δράση
- Οι ενώσεις του βασιλικού, όπως η ευγενόλη, συμβάλλουν στην ανακούφιση από το στρες και την αντιμετώπιση της αϋπνίας, ενώ τονώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Ανακούφιση από πονοκεφάλους
- Ο βασιλικός χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση από νευρικούς πονοκεφάλους, χάρη στις χαλαρωτικές του ιδιότητες.
Ενίσχυση μνήμης
- Ο βασιλικός θεωρείται ότι ενισχύει τη μνήμη και βοηθά στην αντιμετώπιση της αδύναμης μνήμης.
Αντιφλεγμονώδης δράση
- Λόγω της ευγενόλης, ο βασιλικός υποστηρίζει τη φυσιολογική διαχείριση των φλεγμονών, ενώ χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση από ρευματισμούς και αρθριτικά προβλήματα.
Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος
- Οι πλούσιες βιοδραστικές ενώσεις του βασιλικού ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Σημαντικές Πληροφορίες για τα Βάμματα
Τα βάμματα διατηρούν όλα τα ενεργά συστατικά του βοτάνου, είναι ιδιαίτερα απλά στη λήψη τους και απόλυτα φυσικά. Αποτελεί φυσική επιλογή για όσους επιθυμούν προϊόντα χωρίς πρόσθετα και απορροφώνται πολύ πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό.
Τα βάμματα βοτάνων είναι πολύ δραστικά και για το λόγο αυτό πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 0,5-1ml (περίπου 10-20 σταγόνες την ημέρα). Δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Το βάμμα Βασιλικού παρασκευάζεται στην Ελλάδα κάτω από τις αυστηρότερες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με αποκλειστική χρήση αγνών και ελεγμένων πρώτων υλών.
Προέλευση: Ελλάδα. Νομό Ημαθίας
Σημαντική Σημείωση:
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Το προϊόν δεν αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής ή φάρμακο, αλλά παραδοσιακό παρασκεύασμα βοτάνου. Η χρήση του θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού.
Βιβλιογραφία:
- Singh, R., et al. (2014). Ocimum basilicum: A review on phytochemical and pharmacological properties. Journal of Medicinal Plants Research, 8(9), 229-237.
- Bhattacharjee, S. K. (2004). Handbook of Medicinal Plants. Jaipur: Pointer Publishers.
- Moghaddam, M., et al. (2014). Chemical composition and antifungal activity of basil essential oils. Industrial Crops and Products, 61, 60-66.
- Kelm, M. A., et al. (2000). Antioxidant properties of basil. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48(11), 5175-5179.